Duitsland legt licentievoorwaarden op aan Bitcoin ATM-operators

De ruimte van de cryptocurrency Automated Teller Machine (ATM) groeit in een indrukwekkend tempo, met duizenden apparaten die jaarlijks worden gefabriceerd en geïnstalleerd. Hun neiging om mogelijke cybercriminaliteit te faciliteren heeft er echter toe geleid dat de financiële toezichthouders van de landen hun aandacht hebben gericht op de instrumenten.

Geen speelruimte meer

Het laatste land dat dit doet is Duitsland, aangezien de Federale Financiële Toezichtautoriteit (BaFin) nu heeft bepaald dat elk bedrijf dat Bitcoin-automaten wil installeren, eerst toestemming moet vragen aan deze autoriteit.

Volgens een eerder deze week gepubliceerd persbericht legde de BaFin uit dat exploitanten van geldautomaten toestemming moeten vragen om in Duitsland te mogen opereren, volgens de voorschriften van de Duitse bankwet. Het agentschap heeft eerder dit jaar al cryptocurrency’s als financiële instrumenten geclassificeerd en deze stap markeert nog een andere regulerende controlemaatregel die het in de ruimte zou nemen.

„De handel voor eigen rekening is een financiële dienst en de financiële commissie is een bankactiviteit, waarvoor de voorafgaande goedkeuring van de BaFin vereist is“, lees een vertaalde versie van het persbericht.

Naast de licentievereiste voor Bitcoin-automaten, heeft het agentschap ook licentievereisten verplicht gesteld voor crypto-assetbewaarders die in Duitsland willen opereren. Het lijkt erop dat BaFin zich snel ontwikkelt om te zorgen voor een gereguleerde cryptokredietindustrie over de hele linie.

BaFin’s requirement+ment komt nadat het agentschap verschillende ATM-fabrikanten heeft moeten sluiten. In maart gaf het agentschap KKT UG, een van de grootste Bitcoin Code ATM-operators van het land, opdracht om zijn bedrijf te sluiten.

Op haar website adverteert KKT UG met 24 Bitcoin-machines voor de aankoop en verkoop van cryptocurrency in Duitsland. Het bedrijf heeft echter ook de rest van Europa bereikt. Volgens BaFin voerde Adam Gramowski, de directeur van het bedrijf, de commerciële handel voor eigen rekening uit via het bedrijf. Volgens de Duitse bankwet heeft hij daarvoor een vergunning nodig.

Ondanks de opdracht bleef KKT UG in het land actief. Volgens een rapport van de CoinDesk heeft BaFin vorige maand een tweede opdracht aan het bedrijf gegeven. Deze keer heeft zij echter actie ondernomen en de geldautomaten van het bedrijf volledig in beslag genomen.

Globale regelgeving Aanscherping voor Bitcoin-automaten

BaFin heeft al een tijdje aangegeven dat ATM-operators zich moeten registreren. Als ze niet luisteren, zullen velen uiteindelijk de weg van KKT UG gaan. Het persbericht van deze week lijkt meer een rechtvaardiging te zijn voor het geval dat het bureau vergelijkbare maatregelen neemt tegen andere bedrijven.

De actie van de toezichthouder onderstreept ook wat lijkt op een voortdurende wereldwijde aanpak van cryptocentrische geldautomaten. In Canada worden crypto-bedrijven door middel van wijzigingen in de Wet op de Opbrengst van Criminaliteit (witwassen van geld) en de Wet op de Financiering van Terrorisme nu erkend als bedrijven die zich bezighouden met gelddienstverlening.

Francis Pouliot, de chief executive van de lokale crypto uitwisseling BullBitcoin, legde op Twitter uit dat de nieuwe wetgeving vooral van invloed zou zijn op bedrijven die crypto ruilen voor contant geld. Hij noemde de Bitcoin ATM-operators als de meest getroffenen, omdat ze niet alle transacties met een waarde van CAD 10.000 of meer zouden hoeven te melden.

John Jeffries, de CTO van industrie-analysebedrijf CipherTrace, vertelde ook aan Law360 dat Bitcoin-automaten in de toekomst een „groter aandachtspunt in de regelgeving“ zouden worden. Zoals hij uitlegde, zullen overheden behoefte hebben aan een uniforme handhaving van de regelgeving en de naleving ervan in de toekomst. Er worden dus strengere wetten verwacht voor geldautomaten en hun activiteiten.